Byt v zajetí betonu

Byt v zajetí betonu

Chceme beton! Tak znělo zadání investorů na první schůzce ohledně návrhu jejich nového bydlení. Byt se nachází v nové zástavbě v centru Prahy a z hlediska dispozice neměl žádné vady. Celkový návrh se tedy odehrával v hledání materiálů a návrhu vybavení, které bude pro majitele nejvhodnější.

Architekt: Jana Šimánková
Tým: Radka Bartošová, Vít Černý
Fotograf: Michal Červený
Stav projektu: realizace 2016

Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.

Kuchyň je řešena v tmavé barvě a využívá surového betonu v kombinaci s mořenou dýhou.

Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.

Ve vstupní hale je umístěna prostorná skříň, která má mnoho variabilních úložných prostor.

Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.

I v ložnici je využito betonového efektu na čele postele v kombinaci s mořenou dubovou dýhou.

Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.
Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.

Detail madla šatní skříně a kontrast dubového masivu s bílou.

Byt v zajetí betonu - Mio architects s.r.o.

Vizualizace projektu

Dispozičně je byt řešen jako 3+kk s prostornou chodbou. Od vstupu se otevírá průhled do hlavní obytné místnosti a díky velkému prostoru je chodba využitá jako domácí „galerie“ . Hlavní obytná místnost je oddělena pousvnými dveřmi z měděného plechu, který koresponduje s prvky na fasádě domu. Proti vstupu je umístěn jídelní stůl, který je výrazným prvkem celého prostoru a je doplněn o designové závěsné osvětlení. Kuchyňský kout je materiálově vyčleněn z prostoru a tím opticky zkracuje podlouhlý tvar obytné místnosti. V rámci vestavné stěny kuchyně je umístěn i skrytý vstup do spíže.

Jako odkaz na konstrukci a vzhled domu je v celém bytě použita imitace betonu na stropě a zútulňujícím prvkem je tedy masivní dubová podlaha s jemným rustikálním nádechem. Dispozice dětského pokoje a ložnice je řešena obdobně, od vstupu odděluje prostor pro spaní skříň a vytváří tak prostor šatny. V dětském pokoji je zároveň součástí vestavby vytvořeno spaní v patře. 

Zaujala Vás naše práce?

Kontaktujte nás. První schůzka je vždy zdarma.

M: 774 722 800

E: mio@mioarchitects.cz

Více o našem Ateliéru

English