Rodinný dům v Psárech

Rodinný dům v Psárech

Dům je navržen pro rodinu s dětmi a je specifický svým členěním. Tvar domu vychází z rozpadu základní jednoduché hmoty do tří elementů. Každý z těchto „domů“ má svojí jasnou funkci, která by měla být patrná i na první pohled. Jedná se o jednoduché tvary, kvádry různých výšek, které mají sedlovou střechu.

Architekt: Jana Šimánková
Tým: Jana Šimánková, Michal Rouha, Juraj Biroš
Stav projektu: studie

Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.
Rodinný dům v Psárech - Mio architects s.r.o.

Území

Pozemek se nachází v jihovýchodní části obce Psáry charakteristické novou zástavbou rodinných domů s velkým množstvím zeleně. V přímém sousedství se v současné době nenachází žádná výstavba, a tak celkový koncept návrhu není vázán na okolí. Stavební parcela je v mírném severním svahu, ale její velkou hodnotou je jižní orientace směrem k přilehlým lesům.

Zadání

Zadáním investorů bylo navrhnout rodinný dům pro 4 členy. Zajímavostí, která při návrhu byla velmi důležitá je fakt, že majitelka podniká doma. Bylo tedy žádoucí vytvořit prostor, který by umožňoval, jak aranžérskou práci, tak komunikaci s klientem a zároveň nerušit chod domácnosti.

Hmota

První dům, navazující na příjezdovou cestu, je pro technické zázemí a již zmiňovanou pracovnu, ten je zároveň nejnižší. V druhém domě se nachází obývací pokoj s kuchyní a úložnými prostory. Druhý dům je vzhledem ke své funkci také výrazně převýšen a tím v prostoru vznikají vysoké stropy, které jsou při této náplni jen výhodou. Třetí dům, který je natočen na západ a směrem do zahrady, je dům s soukromou částí bydlení. Tento objekt je opět nižší. Zmiňovaná výšková gradace je tedy důležitá jak z pohledu konceptu domu, tak z hlediska vnitřních světlých výšek jednotlivých prostor.

Dispozice

Jednotlivé domy jsou propojeny prosklenou halou, která je hlavním komunikačním prostorem. Měla by být chápána jako zimní zahrada, kde je možnost vystavovat naaranžované květiny apod. Hlavní vstup se nachází mezi prvním a druhým domem a je vyvýšen nad terén o cca 0,5 metru. V prvním domě se nachází dvě garážová stání, úložné prostory, technická místnost a kancelář s pracovnou. Ta má výhled směrem do údolí. V druhém domě je obývací pokoj se vstupem na terasu, kuchyňský kout se spíží, šatna a toalety pro návštěvy. V třetím domě je výrazným prvkem chodba, kde jsou navrženy velké úložné prostory. Dále jsou zde dva dětské pokoje s vlastní koupelnou a ložnice s prostornou šatnou a koupelnou. Všechny místnosti mají přístup na terasu a jsou tak v přímém kontaktu se zelení!

Zaujala Vás naše práce?

Kontaktujte nás. První schůzka je vždy zdarma.

M: 774 722 800

E: mio@mioarchitects.cz

Více o našem Ateliéru

English